Polityka prywatności

  1. Wszystkie wyrażenia użyte w niniejszym dokumencie mają znaczenie nadane im w Regulaminie wskazanym na Stronie („Regulamin”).
  2. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i ochrony danych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem ze Stron, polegających zarówno na wykorzystaniu plików cookies na komputerze Użytkownika, jak i gromadzeniu oraz przetwarzaniu danych o Użytkownikach w celach statystycznych, a także pozostałych sposobach przetwarzania danych, w szczególności zbieraniu, utrwalaniu, przechowywaniu, opracowywaniu, zmienianiu, udostępnianiu i innym wykorzystaniu danych.
  3. Wszelkie dane osobowe gromadzone są na zasadzie pełnej dobrowolności i są przeznaczone do wykorzystania przez właściciela i/lub Administratora oraz Sprzedającego.
  4. Podczas przeglądania Strony, serwery automatycznie gromadzą informacje wysyłane przez przeglądarkę i zawarte w logach systemowych. Informacje te mogą zawierać różne dane, np. adres e-mail, adres IP, typ wyszukiwarki, stronę internetową odwiedzoną bezpośrednio przed wejściem na Stronę, czas wejścia na Stronę oraz inne dane statystyczne. Administrator serwisu wykorzystuje je w celu zapewnienia jak najwyższej jakości świadczonych usług, a także w celach technicznych i statystycznych.
  5. Baza danych osobowych prowadzona jest przez Administratora zgodnie z przepisami prawa właściwego dla siedziby Administratora oraz zasadami współżycia społecznego.
  6. Administratorem danych osobowych Użytkowników przekazanych w związku z korzystaniem z Produktów jest Sprzedający i/lub Administrator serwisu.
  7. Zbierane dane służą do identyfikacji Użytkowników celem realizacji Zamówień, w tym do procesowania rozliczeń online i offline, obsługi posprzedażnej oraz późniejszego kontaktu z Użytkownikami. Dane te zawierają m.in. informacje takie jak: imię, nazwisko, adres, numer telefonu, adres e-mail, oraz wszelkie dane osobowe udostępniane przez samych Użytkowników.
  8. W związku z charakterem niektórych Produktów, Użytkownik może być poproszony o podanie dodatkowych danych osobowych. Zakres dodatkowych danych wskazany będzie odpowiednio w Regulaminie lub na Stronie.
  9. Dla ochrony prywatności poszczególnych osób mogą zostać zmienione imiona i dane osobowe Użytkowników i innych osób, których wypowiedzi oraz zdjęcia zostały zamieszczone na Stronie.
  10. Administrator przetwarza dane osobowe w celu świadczenia usług, w celu marketingu swoich usług i Produktów jak również w celu przesyłania Użytkownikom newsletterów oraz innych materiałów promocyjnych i reklamowych. Użytkownik w każdym czasie może zastrzec, że nie wyraża zgody na otrzymywanie informacji handlowych - poprzez kontakt z działem obsługi klienta, skorzystanie z formularza kontaktowego umieszczonego na Stronie lub, w przypadku formularzy oferujących możliwość subskrypcji Użytkowników, poprzez kliknięcie w link „rezygnacji z subskrypcji”.
  11. Każdy Użytkownik posiada uprawnienia wynikające z właściwej ustawy o ochronie danych osobowych. W celu wglądu do swoich danych lub możliwości ich usunięcia powinien skorzystać z formularza kontaktowego umieszczonego na Stronie lub skontaktować się z działem obsługi klienta.
  12. Strona może korzystać m. in. z systemu Google Analytics (oraz podobnych systemów), czyli usługi analizy oglądalności stron internetowych udostępnianej przez Google, Inc. (“Google”) lub inne podmioty. Google Analytics używa “cookies”. Google może przekazywać zidentyfikowane informacje osobom trzecim jedynie, jeżeli będzie zobowiązane to uczynić na podstawie przepisów prawa.
  13. Właściciel Strony używa plików „cookies” do przechowywania informacji na temat preferencji Użytkowników. Są to pliki tekstowe zapisywane na komputerach Użytkowników identyfikujące ich w sposób potrzebny do umożliwienia niektórych operacji. Pliki te przechowują: osobiste ustawienia Użytkownika oraz propozycję automatycznego wypełniania pól formularzy, wykorzystywane są między innymi do zapamiętywania danych niezbędnych do logowania Użytkownika. W szczególności stosowane są dwie kategorie cookies:
    1. Action Cookies – pliki zapisywane w celu rejestrowania aktywności Użytkowników na Stronie. Dzięki nim wiadomo jakie są najczęściej odwiedzane strony, najbardziej popularne funkcje Strony lub jak działają materiały marketingowe na Stronie. Pliki te dostarczają dane statystyczne, na podstawie których można optymalizować funkcjonalność Strony, obserwując np. jump off rate czyli dane dotyczące przerwania poszczególnych czynności na Stronie. Warunkiem działania cookies jest ich akceptacja przez Użytkownika poprzez stosowne ustawienie w przeglądarce internetowej.
    2. Session Cookies – stosowane na stronach z opcją logowania - pliki zapisywane w celu określenia statusu zalogowania Użytkownika. Służą one do tego, aby Użytkownicy mieli dostęp do stron widocznych wyłącznie dla Użytkowników Strony. Session cookies są przypisywane w procesie logowania Użytkownika oraz usuwane przy wylogowaniu, tj. przy kliknięciu przycisku „Wyloguj”.
  14. Administrator może przeprowadzać ankiety wśród Użytkowników w celu uzyskania określonych danych profilowych (np. wiek, wykształcenie, zawód). Wypełnienie ankiety jest dobrowolne, a zebrane w ten sposób dane osobowe będą przetwarzane i wykorzystywane do analiz statystycznych Użytkowników przekazywanych partnerom Administratora. Ujawnienie tych danych jest zawsze dobrowolne.
  15. Każdy Użytkownik może w dowolnym momencie cofnąć zgodę na przetwarzanie i przechowanie jego danych poprzez kontakt (mailowy lub telefoniczny) z biurem obsługi klienta. Na stronach z opcją logowania/subskrypcji, zgodę można również cofnąć za pośrednictwem formularza, do którego link znajduje się na Stronie i/lub poprzez kliknięcie w link “rezygnacji z subskrypcji”.
  16. Po cofnięciu przez Użytkownika zgody na przetwarzanie danych, Administrator zobowiązany jest do przechowywania danych Użytkowników, jak również wszelkich danych statystycznych dotyczących konta Użytkownika w okresie nie krótszym niż 90 dni. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora po usunięciu zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych będzie obejmować wyłącznie ich przechowywanie w celu ewentualnej reaktywacji zgody przez Użytkownika oraz wykonania obowiązków Administratora, z wyłączeniem wykonywania jakichkolwiek innych operacji na tych danych, z zastrzeżeniem odmiennych obowiązków Administratora wskazanych w obowiązujących przepisach lub nałożonych na niego przez uprawnione organy.
  17. Przeciwdziałanie wszelkim formom kradzieży tożsamości, wyłudzania informacji oraz nielegalnym praktykom określane mianem „phishing” jest jednym z najwyższych priorytetów właściciela i Administratora. W tym celu wszelkie przekazywane przez Użytkowników dane, w szczególności dane takie jak numer karty kredytowej, czy dane podawane na Stronach oferujących możliwość logowania takie jak login oraz hasło dostępu do konta Użytkownika, gromadzone są z zachowaniem zasad bezpieczeństwa danych.
  18. Administrator zastrzega sobie prawo do wysyłania Użytkownikom niezamówionych wiadomości. Zalicza się do nich informacje odnoszące się bezpośrednio do funkcjonowania Strony (np. zmiany w funkcjonowaniu), bądź też niekomercyjne listy (np. życzenia, komunikaty systemu). Każdy z Użytkowników ma prawo zastrzec, że nie wyraża zgody na otrzymywanie tego rodzaju informacji, poprzez kliknięcie w link podany pod wiadomością.
  19. Strona może zawierać linki (np. w formie logotypów podmiotów trzecich), które w razie kliknięcia przekierowują osobę przeglądającą Stronę na zewnętrzną stronę internetową. Fakt zastosowania tego rodzaju odesłań nie może być utożsamiany z jakiegokolwiek rodzaju powiązaniami pomiędzy Administratorem a podmiotem, do którego należy zewnętrzna strona internetowa. Administrator w żadnym wypadku nie ponosi odpowiedzialności za skutki tego rodzaju przekierowań ani nie ma wpływu na treści zawarte na stronach zewnętrznych. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za treść polityk prywatności i bezpieczeństwa obowiązujących na tych stronach, ani za stosowane w trakcie ich przeglądania cookies. Zachęcamy osoby korzystające z tego rodzaju odesłań do zapoznawania się z treścią odpowiednich dokumentów obowiązujących na tych stronach.
  20. Administrator zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian lub uzupełnień do niniejszej Polityki Prywatności. Wszelkie tego rodzaju zmiany będą publikowane na Stronie w zakładce „Polityka Prywatności”, w związku z czym zalecamy Użytkownikom bieżące odwiedzanie Strony i monitorowanie aktualności zasad korzystania ze Strony.
  21. Na Stronie wskazana jest również angielska wersja niniejszej Polityki prywatności. W przypadku jakichkolwiek rozbieżności w interpretacji, angielska wersja Polityki Prywatności jest wersją wiążącą.
  22. Korzystanie ze Strony oznacza akceptację wyżej wymienionych zasad.